De Toy Poedel in het kort

Die van een zeer actieve, intelligente en elegant ogende hond, vierkant gebouwd, goed geproportioneerd, degelijk bewegend en trots gedragen.

 

Voorkomen

Evenredig gebouwde hond met trippelend, licht gangwerk. Unieke vacht: de krullen ruien niet, het haar groeit door. De vacht laat zich in vele vormen toiletteren, niet alleen in de soms opzichtige modellen die men op tentoonstellingen wel ziet, maar ook in vormen die heel vlot, normaal en sportief ogen in het dagelijks gebruik.

Ze hebben overvloedig, fijn haar, wollig, goed kroezend, veerkrachtig, dik en dicht, van gelijkmatige lengte en gelijkmatige krullen. Kleuren grijs, abrikoos en rood (fawn).

De schofthoogte van de Toy Poedel is tussen de 25 -28 cm, waarbij er een afwijking naarbeneden tot 23 cm is. Het gewicht varieert van 3 tot 6 kilo.

Attent, zeer leergierig, tot op hoge leeftijd speels, vrolijk, vriendelijk en verdraagzaam, ook naar vreemde mensen en honden, zeer aanhankelijk voor zijn baas.

Uiterlijke verzorging

Tenzij je van plan bent om je poedel  kort te knippen, moet je leren hoe je hem dagelijks moet borstelen om te voorkomen dat zijn vacht klit .  De meeste eigenaren van poedels kiezen ervoor om de poedel in een kort model te houden. Sommige eigenaren leren dit knippen en bijsnijden zelf, terwijl anderen ervoor kiezen om hun hond om de vier tot zes weken naar een professionele trimmer te brengen . De relatief niet-afhakende vacht van het ras maakt het ras een goede keuze voor mensen met allergieën.

 

Gezondheid

De rasverenigingen; Eerste Gezelschapshondenclub Nederland en Nederlandse Poedelclub zijn bezig met de gezondheid van de Toypoedel. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Patella LuxatieECVO-oogonderzoek en DNA-onderzoek naar PRA.