Rasbeschrijving

Het hoofd

Het hoofd moet zeer krachtig, breed en vierkant zijn. De hoofdhuid vormt plooien en symmetrische of bijna symmetrische rimpels. Het hoofd van een Bulldog wordt gekenmerkt door een terugwijkende massieve neuspartij. De schedel bezit in breedte wat hij in lengte heeft verloren.

Het schedelgebied

De schedel is breed, bijna plat met een zeer bol voorhoofd. De wenkbrauwen springen naar voren en zijn gescheiden door een bijzonder ontwikkelde groef tussen de ogen. De groef mag zich op het voorhoofd niet voortzetten. De achterkant van de kop is weinig ontwikkeld. De stop is sterk geaccentueerd.

Het gezicht

De neus (wipneus) is breed, zeer kort, goed geopend en heeft symmetrisch geplaatste neusgaten die schuin naar achter liggen. De schuine stand van de neusgaten evenals de wipneus moet echter altijd de normale neusademhaling mogelijk maken. De voorsnuit is erg kort, breed, vertoont concentrisch symmetrische plooien die op de bovenlippen naar beneden lopen (lengte 1/6 deel van de totale lengte van de kop). De kaken zijn breed, vierkant en krachtig. De onderkaak beschrijft een grote boog en komt boven de bovenkaak uit. Als de bek gesloten is, wordt het uitsteken van de onderkaak verminderd door de kromming van het onderkaakbeen. Deze kromming is nodig om een te grote onderbeet te voorkomen. Bij de tanden staan de ondersnijtanden in geen geval achter de bovensnijtanden. De onderste snijtandenboog is rond. De kaken mogen geen zijwaartse afwijking noch draaiing vertonen. De verschuiving van de snijtandbogen zou strikt beperkt kunnen zijn, de essentiële voorwaarde blijft dat de bovenlip en de onderlip op elkaar sluiten zodat ze de tanden geheel bedekken.

De lippen zijn dik, een beetje slap en zwart. De bovenlip sluit aan de op de onderlip in het midden en bedekt de tanden, die nooit geheel zichtbaar mogen zijn. Het profiel van de bovenlip is hangend en rond. De tong mag nooit zichtbaar zijn. De spieren van de wangen zijn goed ontwikkeld maar steken niet uit. De ogen hebben een opgewekte uitdrukking, zijn laag geplaatst en ver genoeg geplaatst van de snuit en vooral van de oren. Ze zijn donker gekleurd, tamelijk groot, goed rond, licht puilend en laten op geen enkele manier wit zien als het dier naar voren kijkt. De randen van de oogleden moeten zwart zijn.

De oren

Deze zijn van gemiddelde grootte, breed aan de basis en rond aan de bovenkant. Ze zijn hoog op het hoofd geplaatst maar niet te dicht bij elkaar en worden rechtop gedragen. De ooropening is van voren gezien geheel zichtbaar. De huid moet zacht en fijn aanvoelen.

De hals

Deze is kort, licht gebogen en zonder wammen.

Het lichaam

De bovenlijn gaat geleidelijk omhoog tot het niveau van de lendenen en daarna snel omlaag tot aan de staart. Deze vorm is zeer gewild in verband met de korte lendenen. De rug is breed en gespierd. De lendenen zijn kort en breed. Het kruis is schuin aflopend. De borstkas is tonvormig en diep. De voorborst is breed en diep. De buik en flanken zijn opgetrokken maar niet als bij een windhond. De staart is kort en laag aan de croupe aangezet, aan de billen geplakt, dik aan de basis, geknoopt of natuurlijk gebroken en dun aan het uiteinde. Zelfs in actie moet hij onder een horizontale lijn blijven. Een relatief lange staart, dun (niet langer dan de sprong) is toegestaan, maar niet gewild. De voorhand is vast en regelmatig, en profil en van voren gezien. De schouders en opperarmen zijn kort en dik met een stevige en duidelijk zichtbare gespierdheid. De opperarm moet kort zijn. De elleboog ligt absoluut tegen het lichaam aan. De onderarmen zijn kort, staan goed uit elkaar, zijn recht en gespierd. De voetwortel en de middenvoet zijn stevig en kort. De Bulldog moet zonder 5de teen (hubertusklauw) geboren worden. De voeten zijn compact, rond en klein (zogenaamde kattevoet) en licht naar buiten gedraaid. De tenen zijn compact, dik en goed gescheiden met korte nagels. De voetkussens zijn hard, dik en zwart. Bij gestroomde honden moeten de nagels zwart zijn. Bij bonte of fawnkleurige honden ziet men het liefst donkere nagels, maar lichtere nagels worden niet bestraft. De achterhand is sterk en gespierd. De achterbenen zijn wat langer dan de voorbenen zodat de achterhand wat hoger is. Ze is vast en regelmatig en profil en van achteren gezien. Het dijbeen is gespierd zonder al te rond te zijn. De sprong is tamelijk laag, niet te gehoekt en vooral niet te recht.

Gangwerk

Wijde gangen. De ledematen verplaatsen zich evenwijdig aan de middenlijn van het lichaam.

Beharing

Het haar is mooi kort, dik, glanzend en zacht. Als kleuren hebben we fawn, effen of gestroomd, bon met een beperkt aantal platen of overwegend bont. Alle nuances van fawn zijn geoorloofd, van rood tot licht bruin (café au lait). Bonte honden kunnen wit zijn of wit met gestroomde platen of wit met fawn platen. Wanneer een hond een zeer donkere neus heeft en donkere ogen omringd door donkere oogleden, worden enkele niet gepigmenteerde vlekken in het hoofd bij uitzondering toegestaan bij zeer mooie honden.

Grootte en gewicht

De schouderhoogte is 30,5 – 31,5 cm. De grootte is in harmonie met het lichaam. Het gewicht mag niet minder zijn dan 8 kilogram, maar niet meer dan 14 kilogram voor een Bulldog in goede conditie.

De Franse bulldog is vooral een gezelschapshond, hoewel de hond zeer waaks is. Een Franse bulldog wordt ongeveer 10 à 14 jaar. Volgens de rasstandaard moet een Franse bulldog een schouderhoogte hebben van 25 tot 35 cm. Ze hebben een dichte, glanzende korte vacht. De toegestane kleuren zijn: gestroomd, zwart, wit, wit met gestroomde vlekken en fawn.

De Franse bulldog heeft een levendig karakter en is een mensenvriend. De hond kan algemeen ook goed opschieten met kinderen. De bulldog heeft wel een consequente opvoeding nodig en ze kunnen onstuimig zijn. Als de hond goed opgevoed en gesocialiseerd wordt, gaat de hond in het algemeen goed samen met andere huisdieren. Frans bulldoggen zijn erg op hun baas gericht, als de baas onvoldoende aandacht aan ze besteedt, kunnen ze jaloers reageren.

De Frans bulldog is forsgebouwd en kan zijn warmte slecht kwijt. Het is daarom niet verstandig om de hond zware inspanningen te laten verrichten bij hoge temperaturen.

Voor wat betreft de verzorging hebben de ogen en gezichtsplooien extra aandacht nodig.