De Franse bulldog

 

 

Deze hond is van Franse oorsprong. De rasstandaard dateert van 28 april 1995. De Frans Bulldog wordt gebruikt als gezelschapshond en als waakhond. Bij de FCI is hij ondergebracht in groep 9 (gezelschapshonden). Er zijn geen werkproeven vereist.

Historie

Over de geschiedenis van de Franse buldog zijn de kynologen het niet eens. Het meest waarschijnlijke is dat de Franse bulldog afstamt van de Engelse bulldog. De Engelse bulldog zou gekruist zijn met kleine Franse terriƫrs, zo is de Franse bulldog aan z'n staande oren komen. Deze kleine bulldogs, die Toy Bulldog werden genoemd, werden gefokt rond Nottingham, Engeland. Ze waren populair bij arbeiders. Door werkloosheid in Engeland vestigden veel Engelse arbeiders zich in de 19e eeuw in Noordwest Frankrijk, ze namen hun Toy Bulldogs mee. Het ras werd in het begin van de 20e eeuw enorm populair in Zuid-Franse steden. Men gebruikte de Franse buldog voor gevechten tegen stieren in grote arena's. Het ras is in 1898 officieel erkend, als eerste in de Verenigde Staten.

Kenmerken / Algemeen voorkomen

Typisch een klein formaat van de dogachtigen. Het is een kleine, krachtige hond, kort gedrongen in al zijn proporties, kortharig met een plat gezicht en kortneuzig. Hij heeft staande oren en een van nature korte staart.

Gedrag en karakter

Gezellig, speels, sportief en opgewekt. Hij is zeer aanhankelijk aan zijn baasje en aan kinderen. Het is een echter charmeur, dol op spelletjes en daarbij is hij moedig en alert. Hoewel ze moedig, onstuimig en lichamelijk gehard zijn, blijken ze op het geestelijke vlak heel gevoelig; stemmingen in huis voelen ze haarfijn aan en harde woorden raken ze diep in hun ziel. Ze zijn zeer aanhankelijk en worden niet graag alleen gelaten. Ze maken graag deel uit van het gezin. Franse Bulldoggen kunnen wel eens jaloers zijn als de aandacht van de baas naar iets of iemand anders uitgaat. Deze honden zijn alert op wat er in hun omgeving gebeurt en ze laten hun stem beslist horen als ze onraad bespeuren. In doorsnee blaffen ze echter niet veel.

Sociale aanleg

De meeste van deze honden kunnen het uitstekend met kinderen vinden, ook met de jongste onder hen. Ze vormen, mede door hun hoge tolerantiedrempel en hondsgevoel voor humor, fijne speelkameraadjes voor wat oudere kinderen. Met andere huisdieren gaan Franse Buldoggen goed om, mits ze hiermee op jonge leeftijd opgroeien. Ze zijn in de regel mensenvrienden. Bezoek wordt meestal enthousiast verwelkomt.

De vachtverzorging heeft weinig om handen. In de verharingsperiode kan men met een rubberen borsteltje de dode en losse haren eenvoudig uit de vacht verwijderen. Buiten deze periode is een wekelijkse borstelbeurt voldoende. Gebruik hiervoor bvb een harde harenborstel. De gezichtsplooien vergen normaal gezien niet veel onderhoud. Men kan de plooien af en toe insmeren met vaseline of een daartoe bestemd product. Regelmatig de gehoorgang nakijken op vuil en een teveel aan oorsmeer. De nagels kort houden.

 

Een Franse Bulldog is niet moeilijk op te voeden. Ze zijn slim en leren vrij snel, zeker als de lessen op een vrolijke manier gebracht worden en als men de hond duidelijk laat weten wanneer men tevreden is. Desalniettemin kunnen ze u door hen zeer sprekende gezichtsmimiek al snel op het verkeerde been zetten; consequentie is dan ook zeker nodig. Dit ras is erg gevoelig voor de intonatie van uw stem.

Beweging

Deze honden spelen en ravotten graag. Langen wandelingen zijn niet nodig. Bij warm weer is dit, wegens de korte neus, zelfs ten zeerste af te raden. De meeste hebben dan ook genoeg aan driemaal per dag een blokje om en wat loslopen en spelen in de tuin. Ze kunnen ook goed op een flat gehouden worden. Ze hebben vrijwel geen jachtinstinct en weinig neiging om zelfstandig op pad te gaan.