Rasstandaard van de Chinese Naakthond

Algemeen voorkomen
Kleine, elegante, slanke, adellijke hond, met als meest typische kenmerk het (zo goed als) ontbreken van haar, en vaak ook van een deel van het gebit (meestal zijn er geen premolaren). Naast haarloze worden ook volledig behaarde pups geboren, die Powderpuff (poederdons) worden genoemd. Powderpuffs maken deel uit van het ras en het is voor de vitaliteit van het ras noodzakelijk hen ook in de fokkerij in te zetten.

Schofthoogte
reuen 30 t/m 33 cm
teven 23 t/m 30 cm

Gewicht
tot ong. 5,5 kilo

Vacht
Op de haarloze variant moet de vacht uiteraard zo goed als ontbreken, maar op het hoofd heeft de Chinese Naakthond een duidelijke kuif. Ook aan de benen en de staart komt haar voor.
De behaarde variant, powderpuff, heeft een zachte lange sluiervacht, anders dan de haarloze varieteit heeft een powderpuff ondervacht.
Alle kleuren, eenkleurig en gevlekt, zijn toegestaan.

Gebruik
Gezelschapshond. De afwezigheid van vacht heeft als prettig bijeffect dat hij niet ‘honds’ ruikt, ook de powderpuffs ruiken niet ‘honds’.
Wie allergisch is voor hondenhaar, kan mogelijk wel een naakthond in huis verdragen.

Aard
Levendig en alert, vriendelijk, ook met kinderen.

Bijzonderheden
De huid moet worden verzorgd: gewassen en zo nu en dan ingevet. Uitkijken met fel zonlicht; Bij koude temperaturen dient de
naakthond beschermd te worden met honden jasje/kleding. lichte kou kan wel verdragen worden mits de hond in beweging blijft,
en niet te lang aan lage temperaturen blootgesteld wordt.
Overmatige haargroei, kan verwijdert worden door gebruik van een tondeuse.

Gezondheid van de Chinese Naakthond

Over het algemeen zijn Chinese Naakthonden gezonde hondjes.
Er zijn weinig ernstige afwijkingen binnen het ras. Toch zijn er wel een aantal oogziektes die vaker voorkomen:
PLL (Primaire Lens Luxatie)en prcd-PRA zijn aandoeningen waar extra aandacht aan besteed te worden.
Er zijn op dit moment voor beide oogziektes, PLL en prcd-PRA, DNA-test die kunnen uitwijzen of een hond lijder, drager of vrij van dit gen is.
Zoals bij de meeste kleine hondjes zijn Patella’s kwetsbaarder en kan Patella Luxatie optreden.
Patella Luxatie is een afwijking aan de achterbeentjes.
Koop dus enkel een pupje van ouders die ECVO vrij zijn verklaard (verklaring niet ouder dan een jaar) en ouders die PLL getest zijn.
De ECVO test is een moment opname en garandeert vrijwel niets voor de pups .
Wel de dna PRA test ! ouders vrij per DNA van : PLL en PRA hebben ook pups vrij van deze oogziektes.
Ook de afwijking : Closed Ear Canal (CEC) komt voor bij dit ras, net als bij de andere Naakte hondenrassen. En ook wel bij behaarde rassen, zoals o.a. Cocker Spaniel. CEC is een gesloten, dichte gehoor opening, vaak met een wat kleiner of
zelfs wat misvormd oor. Kan 1 oor zijn of beide oren. De hond is dan verder gezond, het is niet pijnlijk, en kan oud worden met CEC.
Helaas zijn er (nog ) geen middelen om ouderdieren te testen op CEC. De BAER gehoortest die er wel is, volstaat niet om CEC te testen.
In elk nest pups kan er 1 of soms meer pups zijn die deze oorafwijking hebben.
Aangeraden wordt om honden met CEC niet te gebruiken voor de fok !

Verzorging van de Chinese Naakthond

Al naar gelang het type naakthond redelijk veel onderhoud . Wekelijks een bad en naargelang het huidtype een dagelijkse of wekelijkse huidbehandeling. Gebruik bij voorkeur geen producten voor mensen of babies omdat deze een geheel andere PH waarde hebben (ook neutrale zijn niet neutraal voor een hond) dan honden.
Ook worden de naakthonden in verschillende gradaties haarloosheid geboren. Over het algemeen kun je stellen: hoe meer haar op het hoofd, poten en staart, hoe meer lichaamsbeharig, en hoe vaker je de hond dus moet scheren. Dit kan verschillen van nooit of een aantal keer per jaar (true hairless) tot aan iedere week (hairy hairless), om je hondje zijn naakte lijfje te laten houden.
Het snuitje van de powderpuff wordt om de 2 weken geschoren. En ook moet een powderpuff minstens 1x per dag goed geborsteld worden en minimaal om de 2 weken in bad gedaan worden.

Opvoeding van de Chinese Naakthond

Net zoals bij alle rassen, correcte opvoeding dus niet te streng maar met geduld en liefde.
Een Chinese Naakthond heeft de wil om zijn baasje te plezieren. Baas blij, hondje ook blij!
Tevens zijn er heel veel Naakthondjes geschikt voor agility, ringtraining en hondenshows (en overige hondensporten).